$500K Bitcoin betaald om Ex-Nissan CEO’s Escape From Japan te regelen.

De zoon van ex-Nissan voorzitter Carlos Ghosn, die in december in Japan aan huisarrest is ontsnapt, heeft de winning betaald met Bitcoin.

Carlos Ghosn – het ex-Nissan-hoofd dat in december aan huisarrest in Japan ontsnapte – betaalde het extractieteam een half miljoen dollar aan crypto.

Volgens Amerikaanse aanklagers in een rechtszaak regelde Ghosn’s zoon een betaling aan Peter Taylor – een van de twee mannen die de ex-Nissan voorzitter bijstond bij de vlucht uit Japan – van 500.000 dollar in Bitcoin Method (BTC) via de Amerikaanse crypto-basis Coinbase. Taylor en zijn vader, ex-Green Beret Michael Taylor, smokkelden Ghosn uit Japan in een muziekinstrumentenkoffer en assisteerden bij zijn vervoer vanaf Kansai International Airport in Osaka.

Ghosn betaalde de Taylors naar verluidt in totaal 1,36 miljoen dollar voor diensten in verband met zijn ontsnapping uit Japan en zijn verhuizing naar Libanon, waar hij het staatsburgerschap heeft. De BTC-betalingen werden in termijnen gedaan van januari tot mei – na de dramatische ontsnapping van Ghosn op 29 december. Japanse onderzoekers zeiden dat Ghosn zelf 860.000 dollar heeft overgemaakt aan een bedrijf dat wordt geleid door Peter Taylor als onderdeel van de eerste betaling.

De Taylors zitten sinds hun arrestatie in mei in Amerikaanse hechtenis op verzoek van de Japanse regering. Ghosn is momenteel vrij in Libanon, dat geen uitleveringsovereenkomst met Japan heeft.

Ontsnappen uit Japan

Ghosn is tussen 2018 en 2019 in de Aziatische natie vier keer gearresteerd en aangeklaagd op beschuldiging van financiële misdrijven bij Nissan, met als gevolg arrestaties, eenzame opsluiting, verhoren zonder dat er een advocaat aanwezig was, en uiteindelijk huisarrest. Zijn advocaat en anderen in het land bestempelden de behandeling als „gijzelingsrecht“, waarbij ze de Japanse autoriteiten ervan beschuldigden bekentenissen af te dwingen door middel van langdurige hechtenis.

Het ex-Nissan-hoofd had sinds april huisarrest in Tokio, toen de Taylors onder het mom van het bijwonen van een vioolconcert aankwamen. Ghosn was vrij om het nabijgelegen Grand Hyatt hotel te bezoeken, waar hij de Taylors ontmoette. Vervolgens kon hij het openbaar vervoer van Tokyo naar Osaka nemen, waar de grotere muziekinstrumentenkoffer – met Ghosn erin – in een privéjet naar Istanbul werd geladen alvorens een tweede vliegtuig naar Beiroet te nemen.

Overeenkomsten met de Mt. Gox koffer

Ghosn’s zaak heeft overeenkomsten met die van Mark Karpeles, de voormalige CEO van de ter ziele gegane crypto-ruil Mt Gox.

Beide mannen waren onderworpen aan de Japanse wet voor vermeende financiële misdrijven. Net als Ghosn was Karpeles bekend met het rechtssysteem van het land, nadat hij sinds zijn arrestatie in augustus 2015 zelf 11 maanden in de gevangenis had gezeten. Voorafgaand aan Ghosn’s ontsnapping spraken de twee zelfs persoonlijk, een gesprek dat zijn beslissing om Japan te ontvluchten mogelijk heeft beïnvloed.

Karpeles koos er echter voor om het systeem onder ogen te zien. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken van belangrijke aanklachten in verband met Mt. Gox, maar aangeklaagd voor het misbruiken van elektronische fondsen. Zijn laatste beroep over de laatste aanklacht werd in juni afgewezen.